2,5 км під"йому і ми ,правда не відразу, але знайшли те , що так непросто шукали...N 48°15'14'', E 23°37'23''
Велична споруда природи...
А це - ще одна можлива відповідь на древню загадку , чому урочище називається по місцевому "Чур" Хто і чому зробив ці сходинки? І місце для впирання рогатини ,трошки нижче ? Кожен може мати свою версію, що тут було? В дохристиянський період це місце було точно сер"йозним ... А може і в ранньохристиянський... Гей ,нечорні археологи , де ви?
Скеля ніби стоїть на трьох ногах...
В 1558 році посли Івана Грозного приходили сюди дивитись на чудо і бездонну печеру. В донесенні царю вони писали: «... да близке тогож монастьіря єсть камень велик, как дуга, и єсть на перестрел и подход под него как подгородовьіе врата; концом лежит на месте, а другим концом на другом месте. А на верху того камени лес растет - кедр, бучь, ворграс и иное дерево" . А ще писали, що скала сочиться рідиною, схожою на молоко. З вапняковими скелями після дощів таке буває...
За 150 м до моста є отака печера( Десь на висоті 830 метрів) Тут дно є. ”Да от того камени, как можно человеком каменем бросити, и ту есть близко пропасть сажен четырех, а поперег как погреб. И в ту пропасть мечут великое древие и камение. Ино там долго время идет гремячи, покамест и слух человечь не имеет. Да как час помолчав, опять выкинет вон. Все изломает древие и камение…”. Новітні спелеологічні дослідження виявили на дні печери вертикальний хід, закупорений великим глиняно-кам’яним корком. Його розкопування дозволить встановити істину. При совєцькій владі нижче робили шурфи і виявили кілька кубокілометрів підземних карстових порід з великими пустотами. Печери тут є ще. То окрема тема.
За 2 км звідси на 300м донизу трохи вище від школи є ще одна. Тут її глибина 28 метрів, загальний перепад 48м і довжина 1км. називається по "сучасному"" Дружба", а споконвіку називалась "Романія". Може бути , що всі ці об"єкти - одна величезна багаторівнева печера з претензіями на лідерство... karstovi_pechari_zakarpattja Для тих кому треба ще...
Без лишніх слів тут і сліпому добре видно і чути ,що місце це і все ,що навколо його оточує - не просто сакральне. Предки предків наших знали про все навколо значно більше , аніж ми - діти квартир, машин , горілки , байдужості та інтернету... До зустрічі древній Чуре... Наш Чуре! А не якийсь там безіменний карстовий міст... Воістину, хто не знає минулого, той не має майбутнього... Таке...
_________________ Знати чужу мову - почесно. Замінювати нею мову власної країни - ганебно.
Хатина вівчаря. Ланцюги і велика ложка варити і вибирати сир ."Невеличка " трембіта. Всередині в кожній хатині дуже велика кількість різних домашніх меблів і речей, але дивитись то можна лише з екскурсоводом і мати багато часу.
Хатина шевця(шустера), повно кадубів і ночви мочити шкіру.
А стільки інструментів в одній половині хатки бондаря.
Одна сторона водяного млина.
Вузькоколійний музей - з паровоза та вагонів разних віків, влад та призначення. В середині повно експонатів !
Кузня. Безліч кліщів, обценьків, зубил, ковадло, горно,міхи, підкови - все , як належить. Мене то хвилює, дід мій був ковалем, то все дитинство я виводився на кузні.
Прошу вибачити мене за дуже занадто велику любов до ковальської справи, нічого не можу з собою зробити... Ще багато чого тут є цікавого і справжнього, а не бутафорії непотрібної. Колочава - то дуже-е-е автентично... Таке...
_________________ Знати чужу мову - почесно. Замінювати нею мову власної країни - ганебно.
Виталий, я просто в восторге от Ваших отчётов. Так много знаете и замечаете вокруг. Очень-очень интересно. Очень хочется покататься в Вашу сторону, но без гида как-то не то. В какой период осени не много дождей? Поеду !!!!
Погода тепер не дуже тримається старих стандартів. Метеопрог - якщо на днів 5 нема дощів - вперед. Тепер дні короткі ,а ранки - холодні. А взагалі, я часто їду і в дощ... А гіди - то тільки на великих культових об"єктах корисні, а так - найголовніше свобода, коли ти волієш робити і їхати і бачити так, як твоїй душі кортить...Аби здоров"я і трошки грошей...Недалеко від Вас Надслучнська Швейцарія, Базальтові стовпи,Острог і т.д. Та й ті ж Кременецькі гори - то цілиі світ...Просто треба хотіти його бачити. На жаль, з дивана, та навіть з асфальту його не дуже видно... Дзвоніть , підкажу, якщо вийде - проведу.( десь з 7 по 27 вересня їду в відрядження в Угорщину) Таке... Файних подорожей!
Колочава. З Лесем попрощалися і він поїхав додому через Долину - його чекали гості. Шкода, файний компаньйон. Багато чому мене навчив і показав . А я ще години три присвятив місцевим пам"яткам.
То - пам"ятник односельчанам, що не повернулись з заробітків за останні 100 літ. Збоку на зупинці є всі прізвища...
Навпроти - пам"ятник вівчарю.
Церква- музей. Супер. Кращого музею- церкви не бачив. Пан вчитель-гід так змістовно про все розповідає і показує. Клас.
Іконостас. В центрі унікальна річ - галілейський трисвічник( на противагу юдейському семисвічнику), праобраз нашого тризуба... Вперше таким користувались єсеї, за 300 літ до народження Христа. В оточенні єсеїв виховувалась галілеянка Діва Марія...
Древня ікона "Ісус-виноградар". З Його тіла росте винограадна лоза і Сам Він видушує кров у святу Чашу...
Старовинна місцева вишиванка в староіндійському або арійському стилі... До речі, найстарішу на світі могилу брахмана знайшли .... в Одеській області....
Пам"ятник древньому місцевому літописцю. А ще тут жив останній карпатський опришок Микола Шугай. Про все то можна знімати крутий фільм.
Навколо церкви є три дуже старих дерева. У кожного своя і сторія. А ця унікальна порода сосни ще була довгі роки "деревом ганьби" Раз в рік під сосну ставала дівчина-покритка, або з маленькою дитиною і всім дозволялось на неї плювати... Батьки приводили своїх дочок - показували і научали...
Велике і старовинне село Колочава. Оці маленькі сільські дівочки - його найбільша надія... Нехай нікотра з вас не матиме причини стояти під вашою мудрою сосною, нехай ніхто з ваших батьків, братів, чи майбутніх чоловіків не поповнить трагічний список на пам"ятнику біля зупинки... Хай живуть ваші глибокі і старовинні традиції нам на науку... Таке...
Дідо-дуб. Великоберезнянський р-н.с.Стужиця Ужанський національний природний парк.
Дубові 1100 літ. Старший за князя Володимира...
9.1 метрів в обхваті, або 6 моїх обхватів. Відчуття неповторні.
Більшого в Україні нема. За 100 м є ще один - Дуб-чемпіон.
Отакий.
Пів-дуба - дупло.Випалене.
Прямо в дубі зверху -комин. Грівся всередині хтось. Може пастухи.. Тут недалеко сходяться три кордони - Польщі, України і Словаччини. Ще в парку є кратер від падіння метеориту і ще багато чого, але я мусив їхати на Львів. Парк - супер. Мрію тут все облазити... Таке...
Зранку ще пофоткали руїни старого млина-електровні.
То одна з найперших електровень в краю, тепер один ентузіаст намагається то все відновити. Йому респект.
Перепад води в потічку непоганий , буде діло...
Високо над с. Селиська на красивій скалі з безмежним краєвидом - старовинний хрест. Не написано нічого.. А версій - багато... Стоїть собі безмовно....
Далі поїхали до прекрасної Унівської лаври.
Я тут вже вдруге, але мимо проїхати ми не змогли.
Собор старовинний і дуже гарний.
Схожий на міні-фортецю. Колись хочу поїхати на собор-фортецю в Сутківцях.
Стіни внутрішнього двора майже всі в красивих розписах.
Тут на кожному кроці - історія, Красива, непроста,наша. Ця лавра - то величезна і окрема тема. Сьогодні ми тут ненадовго... До зустрічі старовинний Унів...
Ці маленькі поморянці відчинили нам з Русланом двері до величної і красивої руїни. Їх пращури ще 1340 року збудували тут замок, багато разів перебудовували ці розкішні стіни...
Тут колись лунали веселі голоси шляхти....
Тепер в королівському палаці Яна ІІІ Собєського цвірінькають горобці...
Совєти тут тримали і райком і ПТУ.
А колись тут було чимало магнатів- господарів, і Радивили і Потоцькі.
Біля цього каміна грілись і королі і князі.... Наші , українські князі... Вони покинули свій народ заради привілеїв , грошей і більш елегантної віри... Вони купались в розкошах...І думали ,що вони - вічні... А потім прийшли вічні революціонери....Кричали - ми навіки... Тепер прийшли вічні злодіїї.... І ці думають, що вічні...
А вічний - народ, що живе на своїй землі. Ці діти серед руїн це розуміють... Таке...
П.С
Отакий барельєф над дверима величного костелу Пресвятої Трійці в Поморянах....
Цей ясеночок - і ровесник і сторож тут... Отут ми з Русланом закінчили наш спільний похід, розпрощались поки і щасливо поїхали кожен додому. До зустрічі !
П.С А в мене - кінець цього дальнобою. Далі на Зборів, Залізці, Почаїв - і от вони - рідні Кременецькі гори. 1300 км, але ду-у-у-же насичено... Та ще й з двома файними компаньйонами та однодумцями. Таке діду, таке...
Село Тростянець. Зборівський р-н. Біля зупинки 22 плити з іменами на братській могилі. В неті - загиблих тут 202... Я бачив 22 плити десь по 40 прізвищ... і збоку ще дві плити..... Таке..
. Дубно. День міста.
На сцені - 77 наречених....
Теж Дубно. Шедевр неогігантошароварщини.... Таке...
Поендурили з Лесем по Кременецьких горах. Заїхали на хутір Готисько , в 381 році була тут величезна битва між конунгом готів Вінітаром і одним з перших українських князів Божем... Ми тоді перемогли... Про Київ тоді навіть запаху ще не було... Трохи покатались Кременцем, видерлись на Божу гору і заїхали у Вишневецький палац.
Вигляд на Старий Вишневець. Внизу під бастіоном - родовий собор і могили князів... Тут хрестився Дмитро Вишневецький (Байда). Біля церкви - підземний хід в замок , який під час тривалої облоги татарами 1674 року за великі гроші показали їм місцеві юдеї... Татари знищили всіх до ноги... А зрадники з грошима - хто куди...
Раїна Могилянка( Вишневецька) , дуже багато зробила для розвитку національного православ"я. Померла , коли її сину Яремі було лише 6 рочків. Виховали його єзуїти... Під час війни 1648 року він знищив ,спалив і посадив на палю пів-України...
Марія Мнішек (нap. пp.1588 - пом.1614 р.) -одна з найкрасивішиx жінок Європи.Дочка самбірського та сандомирського вельможі Юрія Мнішека.
В Самборі вінчався Лжедмитрій Перший з Мариною Мнішек, який очолив з Самбора єдиний за всю історію переможний похід на Москву. А тут у Вишневецькому палаці відбулись їх заручини.
Iм'я Марини Мнішек пов'язане з іменами найяскравіших історичних особистостей того часу. Виявляється, що пані Мнішек була залучена до найбільшої інтриги в історії Росії та Польщі XVII століття. Гравцями в цій інтризі були король Польщі та Швеції Сигізмунд ІІІ Ваза, російські царі Борис Годунов і Василь Шуйський, російські герої Мінін і Пожарський, ватажок народного руху Іван Болотников, царі-самозванці Лже-Дмитрії І та ІІ, козачий отаман Іван Заруцький, запорозькі козаки з гетьманом Петром Сагайдачним, які ледь не захопили Москву. Навесні 1606 року разом iз батьком і численним поштом, до якого входив навіть королівській художник Шимон Богуш, Марина виїхала з Самбора «покоряти» Москву.Лжедмитрій задекларував католицькі зміни в Московії... Після вінчання в храмі Василя Блаженного з самозванцем Дмитром і одночасною коронацією (миропомазанням), вона царювала в Москві всього один тиждень. Потім стався двірцевий переворот і Лже-Дмитрія разом із його судженою було скинуто з престолу. Після ймовірної смерті і таємничого зникнення тіла свого чоловіка Лже-Дмитра І Марина таємно обвінчалася із самозванцем Дмитром ІІ, нібито «пізнавши» в ньому свого зниклого «милого». За допомогою Польщі, Швеції та багатьох прихильників iз Росії вони багато років втримували свою «царську» владу в Твері та понад 20 північноросійських містах, серед яких: Суздаль, Володимир, Ярославль, Вологда і навіть Астрахань. Після смерті Лже-Дмитрія ІІ Марина Мнішек поклала всі надії на свого сина і свого нового «оборонця», козачого отамана Івана Заруцького, який мріяв стати фаворитом при «Московській Імператриці Марії». Але, як відомо, все склалося інакше, і влітку 1613 року, втративши всіх своїх шанувальників і навіть власного сина Івана, Марина потрапила у полон до росіян. Вона померла в одиночному ув'язненні, коли їй виповнилося лише 25 років... Нашого цвіту - по всьому цвіту.... Тут - у Вишневецькому замку початки цієї великої історіїї....
У цьому Дзеркальному залі. Згодом імператор Павло ІІ по-дружньому вигравірує тут на дзеркалі - "Comte du nord".... На північ... А ви - прийдіть сюди, не пошкодуєте... Таке...
Оскільки Захід не тільки "Діда", а й трішки мій, то залишу посилання на альбом з останньої поїздки до Берестечка, Дубно з Тараканівим, а дальше у двох з Віталієм - за що йому велике спасибі, як екскурсоводу і товаришу та й ровеснику! https://picasaweb.google.com/1151093664 ... directlink Кожен новий пункт підписаний і при бажанні інформацію мож подивитись в неті. Гідних всім мандрівок. Цьом па-па.
Недалечко від дороги на краю села - побачив немалу земляну споруду ...
В неті навіть згодом майже нічого не знайшов про ці величні вали. Ні назви, нічого...
Глибина ровів в найглибшій точці - до 12 метрів. Вражають розміри праці навіть через вісім століть... Єдина версія - місто перестало існувати після монгольського нашестя. Але то тільки версія...
Вали за стільки часу чомусь так і не заросли корчами - жодного дерева. Дивно.
Одинокий і безмовний хрест... І все... Хто тут жив, коли, як закінчилось тут життя, чому ...? Відповідей нема. Тільки тиша....
Краєвиди і спокій.... Місце гарне, а відчуття змішані... Нема слідів після люмпиків, нема сміття.... Тільки ці безмовні красиві вали над озером... Таке...
"Коня кують і жаба ногу підставляє" - це я до того, що Віталій про Стільсько вже писав, а мені випала можливість сьогодні побачити цю красу власними очима. Посилання: https://picasaweb.google.com/1151093664 ... directlink Місцина по якій проходить дорога від Стільсько до Роздолу - вражає красотою. Цікавих мандрівок. Цьом па-па.
Дякую за файне доповнення. Радий, що маю ще одного однодумця. Але ти,Лесю, як і я там далеко не все обдивився. Городище не одне з найбільших , а реально - найбільше в Східній Европі. Тоді я був з Матвієм і він мав сильну гарячку. То мусили їхати додому. Я хочу до Стільська добре інформаційно підготуватись, мати час, спокій і там може частково з екскурсоводом або з кимось місцевим все обходити. Хочу добре зрозуміти, яку високу і велику і дійсно слов"янську культуру знищив дикун Вова-"Крєстітєль Кієвсккій і всєя Русі". То вже потім його "висвятили"( попри те"хрістіанін" живу жінку Рогніду заточив в Їзяслав і сам одружився з модною візантійською принцесою Анною). Правда гарем довго ще не розпускав... Хорвати пішли від дикуна в Европу і наочно показують, хто є хто... Таке...
П.С Ліси і гори Миколаївського , Перемишлянського ,Золочівського, Бродівського, Бережанського, Рогатинського районів , Гологори, Вороняки, Верхобузький вододільний хребет між Балтійським і Чорним морем , де початки багатьох рік цього басейну - тут один з найстарших витоків слов"янської цивілізації поряд з Волинню,Кременецькими горами і середнім Подністров"ям. Бо звідси ми розійшлись по світу... Археологія.... Докази? Демидівська амфора.... Більше 5 тисяч років. Старішого зображення плуга на світі не існує... І хліб , і пироги , і вареники першими на планеті скуштували - ми... А тризубу з урочища Шанків Яр - 2700 років... І то все тут, за кілька кроків, а не в Єгиптах чи Мачу-Пікчах... То як воно?.... А для нас Лесю ,друже, непочатий край роботи. Ніякого життя не вистачить....Які там бари... Таке Діду, таке....
Був в Угорщині. Три тижні. Не повезло. Там ендурникам нема де їздити... Все загороджено і регламетовано. Приїхав і погасав по Кременецьких горах.
Бона зі сторони Кременецького стадіону.
Малі трампліни. Народ стрибає і тепер влітку , аж гай шумить... Ще один вид адреналіну без горілки ,компа і т.д...
Великий кременецький трамплін.
Заперся на урочище Гниле озеро. Тут - єдина в Україні санна траса, яка працює цілий рік. Колись в юності і я тут на роликових санках ганяв... Ото був адреналін... Прийшла в голову божевільна ідея - от би поганяти по цьому треку на ендуро... Вийшов би новий вид спорту...
Сивина в голову.... Таке...
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2